Villaa ja villakoiria / Poodles and Wool

Neulova puudelinomistaja: päätin että osaan neuloakin A knitting poodle owner: I decided that I could knit too.

sunnuntaina, toukokuuta 20, 2007

Kerintäpäivä

Kun nyt tuli haamuiltuakin pienen säätämisen takia... Oikeastikin olin ajatellut tänään kirjoitella :-)

Hyvin levätyn viikonlopun jälkeen olin kerännyt tarpeeksi mielentyyneyttä jotta kykenin tarttumaan jo pitkään odotelleeseen tehtävään. Sitä vauhditti myös vähän lauantain Menita-ostokset.

Viime kesänä Pukaron Paronista ostetut Pohjan Vanamo -villalangat olivat odotelleet kerimisinspiraatiota samoin kuin nuo tummanvihreät Merinosilkit ja luonnonalkoiset Sivillat. Hopeanharmaat Merinosilkit olivat lauantain saalista (ei ainoat, ostin myös villatakillisen Drops Alpacaa, ihanaa vihreää...).

Muistiin itselle: Pohjan Vanamo: 100% villaa, kerä 100+/- 5 g, Nm 8/2.
Ihan kunnioitettava kasa lankaa kerittynä, varsinkin noi Merinosilkit lämmittää mieltä (kerittynä nimenomaan). Se on kyllä kertakaikkisen raivostuttavaa kerittävää, noita vaaleanharmaita keriä kerin moneen kertaan että kaikki roikkuvat lankalenkit sain pois. Vasta jälkikäteen muuten huomasin miten yksipuolisesti mä ostan lankaa, valkoista ja vihreää vain :-)

Toinen projekti tälle päivälle oli tän härpäkän setviminen ja purkittaminen. Mulla on Addeista pussit tallella ja oon ainakin joskus muistanut laittaa niitä takaisin pusseihinsa mutta nyt on taas repsahtanut. Vähän voisin selitellä sitä liian pienellä säilytyspurkilla... Nyt sitten kaivelin ullakolta massiivista Tupperivarastoani ja löysin tuon keskimmäisen laatikon, tilavuus suunnilleen 8 litraa. Sinne pitäis mahtua kaikki pyöröt, nekin nimettömät joilla ei ole omaa pussukkaa.

Toi lankojen paksuus/pituusmääritys on aina ollut mulle hiukan hämärä. Nm 8/2, mitä ihmettä se tarkoittaa? Tai Tex 50 x 4 ? Onneksi Lepa oli nähnyt vähän vaivaa ja selittänyt asian. Mä tässä toistan asian vielä itselleni muistiin:

tex 50 x 4 (esim Sivilla) tarkoittaa että a) lanka on nelisäikeistä ja b) että tästä langasta jokainen neljästä säikeestä painaa kilometrin mittaisena 50 grammaa ja NELIsäikeinen kokonainen lanka on siis neljä kertaa painavampi per kilometri. No tää menee vielä jotenkin jakeluun...

entäs Nm 8/2 (Pohjan Vanamo)? Lukema kertoo että: a) lanka on kaksisäikeistä ja b) kumpikin säie painaa 8 metrin mittaisena yhden gramman. Kaksisäikeistä lankaa menee siis grammaan 4 metriä (?) joten kun vyyhdissä on 100 grammaa niin siinä on 400 metriä? On se aika ohutta, sellaista vähän ehkä Floricaa ohuempaa että voi toi olla tottakin.

Sit kun pitää vielä muistaa että eri materiaaleista tehdyt langat ei tolla järjestelmällä vertaudu kun puuvilla on painavaa mutta vaikka on angora tosi kevyttä niin sitten toivoisi että kaikki kertoisivat vaikka jonkun yhteismitallisen arvon, vaikka silmukkaa tuumalla/sentillä... joka sekin riippuu puikon paksuudesta.

Yhtenäiset standardit ohoi!

Nyt oon muuten lukenut kaikki tähänastiset Harry Potterit putkeen, oon ihan valmis kun viimeinen kirja tulee 21.7. Tuskin maltan odottaa... Ne viimeiset kirjat ei muuten tosiaan ole mitään lastenkirjoja, hirvittää ajatellakin että pikkuiset lukis niitä itsekseen. Aikuisellekin tekee tiukkaa muistaa että se ahdistava tunnelma ja rankat tapahtumat ovat ihan tosiaan vaan hyvä romaani.

3 Comments:

At 20.5.2007 klo 21.42.00, Blogger DistantKnitter said...

Etenkin jos lukee paljon niitä putkeen. Sama kokemus on täälläkin, kirjojen maailmaan todella uppoutuu.

 
At 21.5.2007 klo 8.07.00, Blogger Pikku- Kettu said...

Tuo hopeanharmaa merinosilkki on ihanaa. Itse sorruin siihen pari viikkoa sitten. :)

Ja kiitos muistutuksesta! Pitää kaivaa Potterit esiin ennen tuota viimeisen ilmestymistä. Hyvää tekemistä viimeiselle kesälomaviikolle. :)

 
At 22.5.2007 klo 16.40.00, Blogger TuuliS said...

Ihania keriä! Mulla on kanssa just tuota harmaata merinoa, en ole vielä kerinyt, kun sitä on niin mukava tunnustella vyyhtenä ja silitellä vaikka poskea. Ja Potterit on mullakin lukuvuorossa, viimeinen julkaistu on täysin lukematta ja vanhemmatkin unholassa. Onneksi filmejä näytetään aika tiheään telkkarissa (canal+), en ole täysin pudonnut kärryiltä.

 

Lähetä kommentti

<< Home