Villaa ja villakoiria / Poodles and Wool

Neulova puudelinomistaja: päätin että osaan neuloakin A knitting poodle owner: I decided that I could knit too.

tiistaina, kesäkuuta 06, 2006

Kuinka Elvis syntyi / How Elvis was born

Edit2: korjailin kommentointisääntöä, nyt voi kommentoida kuka vaan, sanavarmennuksella. Kiitos, Mermaid!

Edit:
Ihan ensiksi: kiitos ihanista kommenteista Elviksestä. Sitä oli kiva tehdä, ja hauska nähdä että muutkin tykkää :-)


Mä kyllästyin eilen tappelemaan Bloggerin kanssa, kuvien lataaminen kesti 20 minuuttia kappale ja blogin julkaiseminen oli yhtä tuskaista. Siksi siis ei tullut minkäänlaista selostusta siitä _kuinka_ tuo Elvis on tehty. Ja koska tapani mukaan keksin sitä mukaa kuin neuloin, niin nyt kirjoitettu ohje on vain sinnepäin... mutta koska sitä voi muokata kunkin tarpeen mukaan, se varmaan riittää?. Kuvat on osittain samoja kuin aikaisemmassa postauksessa, mutta nyt ne selittävät tekstiä.

Yesterday I got sick and tired of fighting with this Blogger, downloading of the pictures took more than twenty minutes a piece and publishing the blog even longer than that. Hence, no explanation of _how_ Elvis was born. Because I have a habit of creating while knitting, I have no ready made pattern... The pictures are now partially same than in a previous post but now they explane the text which contains the explanation in Finnish. If anyone wishes to have an English translation, give me a note and I'll try to translate it. I'm not doing it now because of a lack of time, sorry :-(


Ensin siis loin 20 silmukkaa neljälle puikolle (langan ohjearvoa pienemmät jotta neuleesta tulisi tiivis) ja neuloin sileää pyöröneuletta 3- 4 cm. Aloituskohta on siis jossain takajalkojen etureunan
kohdalla.

Kaula ja rinta:
Aloin kaventaa kuin villasukan kantapäätä ilman kantalapun neulomista 1. 2. ja 4. puikoilla: nostin aina ensimmäisen silmukan neulomatta, nurjalla nurin ja oikealla oikein, ja puikon viimeisen silmukan neuloin yhteen seuraavan puikon ensimmäisen kanssa.

Keskimmäisellä (1.) puikolla tein pari lisäystä, kaksi silmukkaa reunoilla ja kolme keskellä, että eläimen rinta olisi kaartuva eikä litteä. Lopputuloksena ykköspuikolla oli 10 silmukkaa (viisi alkuperäistä ja viisi lisättyä) ja kolmospuikolla 5 alkuperäistä. Jaoin silmukat tasaisesti
puikoille(4+4+5+4, niskanpuolen puikolla on siis 5), kaivoin puikkojen välistä yhdet silmukat kiertäen oikein ja neuloin sileää 3,5 cm = koiran niskan verran

Toistin kavennukset, nyt toiseen suuntaan, ja tällä kertaa ilman lisäyksiä, koiralle tuli litteä päälaki.

Kuono:
jäljelle jäi 5+4 silmukkaa, jaoin ne kolmelle puikolle ja neuloin kuononmitan verran, kavensin muutaman silmukan tasaisesti jotta tulisi tasaisesti suippeneva kuono ja päättelin vetämällä langan kaikkien 6 silmukan läpi.

Koska yhteenommeltavat kappaleet olisivat olleet epäurheilijamaisia, jatkoin siis neulomalla:

Takaosa ja häntä:

poimin aloitusreunasta 20 silmukkaa ja neuloin sileää 1,5 cm. Sitten taas samanlainen kavennus, nytkin ilman lisäyksiä, koiran takapuolta varten. Jatkoin siis kaventamista kolmospuikoltakin niin että jäljelle jäi vain 4 silmukkaa. Siirsin ne lomittain yhdelle puikolle ja aloin neuloa I-cordia niinpäin että lanka juoksi aina koiran takapuolen kautta puikon alkuun uudelleen. Hännänmitan tultua täyteen päättelin vetämällä langan kaikkien neljän silmukan läpi. Tässä vaiheessa meillä on ankanmuotoinen pötkö.

Jalat: silmämääräisesti mitatuille oikeille kohdille poimin neljä silmukkaa ja neuloin I-cordia niin että langankiertokohta jäi alapuolelle. Tassuksi muutama kerros ainaoikeaa.

Korvat. Villakoiralla on lurppakorvat niin että neuloin ainaoikeaa pitkien korvien verran. Tässä vaiheessa se kuulemma muistutti sikaa.

Silmät ja kuonon sitten kirjoin päälle muliinilangalla.

Mä yritin välttää henkihieveriin asti ompelua niin että mä täytin sen etuosan silloin kun poimin silmukoita takaosaa varten ja takaosan juuri ennen kuin kaikki silmukat takapuolesta oli kavennettu pois. Mä käytin taytteenä omista koirista (Elviksen äiskästä Orvokista) kammattua karvaa joka painui tanakaksi. Harmi kyllä lanka tuskin on huopuvaa niin että huovutettua tästä yksilöstä ei saa... Sisus kyllä huopuisi.

Muuntelu on helppoa. Mäyräkoiraa varten lyhyemmät jalat, vihikoiralle pidemmät korvat ja leveämpi kuono, buldoggille leveämpi rinta ja lyhyempi kuono, bichonille lyhyemmät jalat ja lyhyempi kuono, kissalle pidempi häntä ja lyhyempi kuono ja pystyt lyhyet korvat jne, jne.....


Karvapeite:
ompelin silmuja riveihin, kiinnittäen kunkin aina jälkipistolla. Se on nopea tapa jolla saa kiharaisen näköistä karvaa. lyhytkarvaiselle tai karkeakarvaiselle koiralle (eläimelle) voisi varata pörröistä lankaa, tai hapsulankaa.


Kuvassa leijona-vaihe. Ei kuulemma enää muistuttanut sikaa. Lammasta kylläkin.


Ripustus:
Niskaan parista simukasta läpi rengas, siihen virkattu "talutushihna" ja hihnasta läpi sitten sellainen vuorikiipeilijän haka.

6 Comments:

At 7.6.2006 klo 11.59.00, Blogger Carita said...

Kiitokset ohjeesta :D Täytyy kyllä kokeilla Bichonin tekemistä.

 
At 7.6.2006 klo 17.21.00, Blogger Villasatu said...

Joo, Bichon syntyy kun lyhentää jalkoja ja kuonoa, toi pääkarva Elviksellä muistuttaakin ihan bichonia, vai mitä :-)

 
At 8.6.2006 klo 7.37.00, Anonymous Mermaid said...

Kivaa, Elviksn ohje! Pitääkin tehdä oma Elvis, on se niin hieno :D

Nyt kommentointi näyttää toimivan, ehkäpä se aikaisempi oli vain joku tilapäinen häiriö ;-)

 
At 8.6.2006 klo 7.40.00, Blogger Villasatu said...

Mermaid: ei se valitettavasti ollut häiriö, mä vaan en ollut ymmärtänyt noita kommenttiasetuksia. Mä oon tietokonetampio :-/ Nyt pitäis toimia kunnolla :-)

 
At 8.6.2006 klo 20.34.00, Anonymous Anne said...

Tuo Elvis on kyllä oikea neulojan taidonnäyte! :) Hienosti oot osannut muotoilla maskotin esikuvansa näköiseksi. Mulla ei olis kyllä ajatus luistanut eikä taipunut tuollaiseen...

 
At 9.6.2006 klo 16.15.00, Blogger Villasatu said...

Anne: Kiitos *kumartaa kauniisti* Tää oli kyllä täyttä tajunnanvirtaa tenttiinlukemisen aikana. Terapiaa :-)

 

Lähetä kommentti

<< Home